top of page

5 manieren hoe je het beste fineer kan bewerken

Bijgewerkt op: 5 feb. 2023

Je kent het wel, je wilt je fineer bewerken maar dan breekt het af, is het niet goed gelijmd of schuur je door het fineer heen. Dit zijn een paar kleine voorbeelden die je kunt ervaren door te werken met fineer
Tip 1. Fineer snijden
Fineer kan je op heel veel verschillende manieren snijden. Elke manier heeft zijn eigen voordelen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van verschillende technieken.

Fineer lasersnijden: Geschikt voor bijzondere vormen, maar het laat een zwarte rand achter op het fineer.
Met een mes snijden: Strakke snij lijnen, maar het kost veel tijd om het fineer goed te snijden.
Zagen: Het zagen van het fineer is erg snel, maar een grote kans van uitsplintering. Wat je kunt doen tegen uitsplintering is gebruik maken van tape. Door het fineer in te tapen splintert het minder snel tijdens het zagen.
Tip 2. Fineer plak technieken
Fineer kan met verschillende technieken geplakt worden.
Ciylinder pers: Is erg geschikt om snel grote platen te lijmen, maar waar je op moet letten is dat er niet te veel lijm wordt gebruikt, dit is omdat de lijm anders door het fineer heen wordt geperst.
Vacuüm pers/zak: Deze manier van persen is erg geschikt voor ronde vormen. Het opzetten van een goede lijm opstelling duurt wat langer.
Fineer strijken: Het strijken van fineer kan alleen als het fineer ongeveer 0.5 mm dik is en als er gebruik wordt gemaakt van witte hout lijm met bak papier ertussen om te voorkomen dat er brand plekken ontstaan op het fineer.
Klemmen: Het fineer kan ook geklemd worden met lijmklemmen. Let erop dat het materiaal tussen de klem en het fineer ingetaped is. Dit is om te voorkomen dat het materiaal aan het fineer blijft plakken.
Tip 3. Fineer kantenband:
Kantenband kan op 2 verschillende manieren gebruikt worden. De meest gebruikte methode is ABS. Dit is kantenband gemaakt van plastic met een bepaalde houtkleur. Met een smeltlijm op de achterkant wordt het vast gelijmd met bijvoorbeeld een strijkbout. De tweede manier is gebruik maken van fineer. Fineer geeft een betere hout uitstraling dan ABS. Fineer wordt vast geplakt met houtlijm.
Tip 4.Fineer schuren:
Het gebeurt vaak dat er door fineer heen geschuurd wordt. Om te voorkomen dat dit gebeurt worden de lijmresten eerst eraf geschraapt met een schraapstaal. Daarna wordt er eerst zorgvuldig met korrel 120 geschuurd en daarna met korrel 180. Het is erg belangrijk om met de nerfrichting mee te schuren, omdat er anders dikte verschil in het fineer ontstaat. Houdt de schuurmachine nooit op één plek of schuin op het materiaal. De kans is groot dat je dan door het fineer heen gaat.
Tip 5. Fineer mogelijkheden:
Fineer kan op verschillende manieren gebruikt worden. Fineer kan gespiegeld worden om een mooi houtnerf effect te creëren. Met de laser snijder kunnen patronen uit gelaserd worden. Door verschillende hout soorten en patronen samen te voegen wordt en een heel nieuwe werkstuk gecreëerd.

Kijk op Sordile.com naar de meest unieke fineer kunstwerken
927 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page