top of page

Onderhoud van toplagen

Fineer eigenschappen

Fineer is een natuurproduct. Het geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan uw tafel of kast. Fineer heeft dus ook alle eigenschappen van hout. Afhankelijk van de houtsoort is de toplaag harder of zachter. Ook binnen dezelfde houtsoort kan een diversiteit van tekening en kleur aanwezig zijn. Bij eventuele bijbestellingen kan een afwijking in kleur en tekening opleveren. 

Na verloop van tijd kan een fineer toplaag er gebruikt uit gaan zien. Zonlicht zal de kleur van het fineer veranderen. Gebruik van het meubel zorgt ervoor dat er kleine krasjes ontstaan. Dit is inherent aan het materiaal en hoort bij de charme ervan. Fineer is gevoelig voor hitte, wees dus voorzichtig met bijvoorbeeld hete vloeistoffen en gebruik daarom altijd een onderzetter bij een kop thee of koffie.
 
Onderhoud
Vette vlekken met vochtige doek met onverdund afwasmiddel behandelen. Daarna met vochtige doek met schoon water nabehandelen en droogwrijven. Meubelboenwassen worden afgeraden, omdat deze een opeenstapeling van was en siliconen veroorzaken. Het bijwerken van beschadigingen wordt dan onmogelijk. In geen geval mogen ammoniak, schuursponsjes of agressieve schuurmiddelen gebruikt worden.

 

Gelakte delen/tafelbladen

Eigenschappen
Gelakte meubels zijn gemakkelijk in onderhoud en geven een strak karakter. Sordile lakt de meubels meerdere malen voor een duurzame afwerkingslaag. Een laklaag is duurzaam maar niet kras vast. Een gelakt tafelblad zal door gebruik een "geleefd" uiterlijk krijgen door minuscule krasjes. Dit hoort bij de keuze van een gelakt tafelblad.

Onderhoud
Vette vlekken kunt u met een vochtige doek behandelen met onverdund afwasmiddel behandelen. Daarna met een vochtige doek met schoon water nabehandelen en droogwrijven. Meubelboenwassen wordt afgeraden, omdat deze een opeenstapeling van was en siliconen veroorzaken. Het bijwerken van beschadigingen wordt dan onmogelijk. In geen geval mogen ammoniak, schuursponsjes of agressieve schuurmiddelen gebruikt worden.

 

Olie eigenschappen
Onderdelen van eikenhout of eikenfineer krijgen in bepaalde gevallen een behandeling met een gekleurde olie. Hiermee kunnen verschillende uitstralingen bereikt worden, terwijl de structuur van het eiken basismateriaal zichtbaar blijft. De door Sordile gebruikte olie (Rubio Monocoat) gaat een moleculaire verbinding aan met het basismateriaal waardoor er sprake is van een zeer goede duurzaam- en slijtvastheid.

Onderhoud
Regelmatig afnemen met een bijna droge doek is voldoende. Eventueel kunt u gebruik maken van het ‘Monocoat Onderhoudspakket Meubels’.

fotografie doorNorbert 191106-132107_edi
Onderhoudsvoorschriften: Tekst
bottom of page