top of page
Foto van schrijverSven Wenting

Hout stomen

Hout stomen wordt ook wel stoombuigen genoemd. Houtcellen weten en herinneren zich hoe ze moeten groeien. Als er een houten plank gebogen wordt de houtcel geforceerd in een nieuwe vorm waardoor het altijd zijn eigen originele vorm terug wilt krijgen. Het hout kan dan makkelijk breken en scheuren, omdat de cellen niet mee willen werken. Om dit op de juiste manier te doen is stoombuigen.
Stoombuigen

Eerste gaan we op zoek naar hout wat een vochtpercentage heeft tussen de 12% en 20%. Dit wordt ook wel luchtdroog hout genoemd. Als het juiste hout is uitgekozen is het voor de tweede stap belangrijk dat het gestoomd wordt. Ideaal wil je het vocht gehalte van het hout tussen de 25% en 30% krijgen. Om dit te bereiken zou je een afgesloten kist moeten maken dat ook wel een stoomkist wordt genoemd. De ideale temperatuur om het hout te buigen is 100 graden Celsius. Dan is de kern van het hout verwarmd. De houtcellen worden daardoor soepel en vergeten hun oorspronkelijke vorm. Stap drie is het daadwerkelijke buigen. Omdat de cel niet meer weet wat zijn oorspronkelijke vorm was kan je de plank gemakkelijk buigen. in een nieuwe vorm aan de hand van een buigmal. Op het moment dat de cellen weer afkoelen nemen ze een nieuwe vorm aan, waardoor het hout ook in die positie blijft herinneren.

Het voordeel van stoom buigen is dat er bijna geen afval bij komt kijken. Dit is dus erg duurzaam. Het nadeel van deze techniek is dat het erg arbeidsintensief is.









27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page